RESEPI CHAR KUEY TEOW PENANG
BAHAN-BAHAN
UNTUK KICAP
- 100 gm udang
- 150ml air
- 2 ulas bawang putih di ketuk (nak lagi best mesin atau tumbuk lumat )
- 3 sb sos tiram
- 2 sk kicap pekat
- 2 sb kicap manis
- 2 sb pati ikan bilis / pati udang
- 1 sk garam
- 1 sk gula
UNTUK KUEY TEOW
- 150 gm kuey teow
- 1 sb cili boh
- Sedikit kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 1 biji telur
CARA MEMBUATNYA
- UNTUK KICAP- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan akan digunakan ye, jgn buang.
- Campurkan semua bahan utk KICSP dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi KICAP yg agak pekat. Matikan api biarkan KICAP sejuk dan bolehlah simpan dlm peti sejuk.
- UNTUK KUEY TEOW - Tumis cili boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb KICAP tadi. Masukkan udang yg telah direbus tadi dan kerang. lebihkan air untuk lebih kuah.
- Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
pergh... tukang masak handalan rupanya...
ReplyDeletehehhee..
depa kata char ko teaw sana sedap~