Saturday, 21 April 2012

RESEPI CHAR KUEY TEOW PENANG

image

 

RESEPI CHAR KUEY TEOW PENANG

BAHAN-BAHAN

UNTUK KICAP

  • 100 gm udang
  • 150ml air
  • 2 ulas bawang putih di ketuk (nak lagi best mesin atau tumbuk lumat )
  • 3 sb sos tiram
  • 2 sk kicap pekat
  • 2 sb kicap manis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 1 sk garam
  • 1 sk gula

UNTUK KUEY TEOW

  • 150 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • Sedikit kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 1 biji telur

CARA MEMBUATNYA

  1. UNTUK KICAP- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan akan digunakan ye, jgn buang.
  2. Campurkan semua bahan utk KICSP dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi KICAP yg agak pekat. Matikan api biarkan KICAP sejuk dan bolehlah simpan dlm peti sejuk.
  3. UNTUK KUEY TEOW - Tumis cili boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb KICAP tadi. Masukkan udang yg telah direbus tadi dan kerang. lebihkan air untuk lebih kuah.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

1 comment:

  1. pergh... tukang masak handalan rupanya...

    hehhee..

    depa kata char ko teaw sana sedap~

    ReplyDelete