Saturday, 5 January 2013

Sambal Tumis Terung Pipit/Belanda

 

Aku panggil terung pipit. Tp ada org panggil terung belanda, terung butir & yg lg pelik terung berembang @ terung rembang. Ada yg dimasukkan ke dlm sambal & ada yg celur, kemudian cicah dgn sambal belacan. Tp biasa aku mkn buat sambal bilis. Sedap. Kt umah cousin aku kt kg byk dia tanam pokok ni. Dia tanam dlm pasu sbb selain drpd bleh dimakan, bleh juga dijadikn pokok hiasan. Kbetulan ari ni tak tau nk masak apa. Semlm dh masak grand2, so ari ni masak sempoi je la. Hubby pegi pasar, kirim terung pipit. Nasib baik dia tau rupanya. Sbenarnya dh lama tak mkn sambal tumis bilis. Sekali sekala hujung2 bulan ni mkn yg sempoi ok gak. Kebetulan malas pn ada..hikhikhik..aku tak bleh hidup tnpa sayur/ulam...so aku campur sekali terung pipit ni...lengkap satu hidangan.


SAMBAL GORENG BILIS & TERUNG PIPIT
Sumber : Kak Liza

Bahan
300 gm ikan bilis [goreng garing]
100 gm terung pipit [goreng]
1 s/b cuka
garam
gula
minyak
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Cara
1. Panaskan minyak dan gorengkan bahan mesin sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan cuka dan sedikit gula dan garam. Kacau rata.
3. Bila nampak naik minyak dan garing masukkan ikan bilis dan terung pipit.
4. Siap untuk hidangan.



Sambal tumis terung belanda
Sumber :
cendanakasih

Bahan-bahan
>terung belanda -dibersihkan dan dibelah 2
>ikan bilik
>bawang merah*
>sedikit belacan* (bahan2 8 ditumbuk bersama)
>cili kering kisar
>sedikit air asam jawa
>ikan bilis
>gula, garam, perasa
Cara-cara
1.Tumis bawang ditumbuk bersama cili kering. Biar sampai pecah minyak dan cili masak.
2.Masukkan air asam jawa, ikan bilis dan terung belanda. Kacau lagi. Boleh tambah air kalau kuah terlampau kering.
3.Perasakan dengan gula, garam dan ajinomoto. Biar kuah kering sedikit dan angkat.



SAMBAL KERING TERUNG PIPIT & IKAN BILIS
Sumber : Kak Liza
Gambar :
liwaniel

Bahan:
1 cawan terung pipit[buangkan tangkai, basuh & goreng dalam minyak dan toskan]
1 cawan ikan bilis goreng
Sambalnya...
1 cawan cili mesin
2 labu bawang besar }
2 ulas bawang putih } mesin
sikit belacan..jika suka}
2 s/b Apple Cider Veniger
Cara memasak..
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan ACV.
2. Bila dah naik minyak, baru masukkan ikan bilis dan terong pipit tadi.
3. Kacau rata. Angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis...



SAMBAL TUMIS BILIS TERUNG PIPIT
Sumber : shahrose76

Bahan-bahan
~ terung pipit dalam dua genggam - pecah-pecahkan sikit dengan lesung batu
~ ikan bilis segenggam
~ bawang besar dua biji - blend
~ bawang besar satu - di hiris
~ bawang putih 5 ulas - blend
~ halia dalam sebesar ibu jari - blend
~ sedikit ikan bilis tuk perasa - blend
~ sedikit air asam jawa
~ sesenduk cili kering - rebus dulu baru blend
~ garam gula
Cara memasaknya...
1. Panaskan kuali, masukkan minyak...goreng bawang merah yg dah dihiris tadi...jangan lama sekejap saja..kemudian angkat, kemudian goreng ikan bilis segenggam ...pun sekajap jugak... kemudian ketepikan...
2. Dengan minyak yang sama tumis dulu bahan yg diblend...bawang putih, bawang merah
dan halia...dah naik bau baru masukkan cili kering yg dah diblend tadi...kacau hingga pecah minyak...masukkan garam gula..kacau lagi ...masukkan air asam jawa, bawang merah hiris dan ikan bilis yang dah di goreng sekejap bersama...kemudian terung pipit, kacau kalau rasa keras terung pipit tu bolehla masukkan sedikit air...kacau sampai betul-betul masak angkat..
3. Hidangkan bersama nasi panas-panas...takyah lauk lainlah..ada ulam dan kicap makan pasti terangkat punya.... selamat mencuba!!!



Tumis Udang Dengan Terung Pipit
Sumber: Buku Pandai Memasak
Gambar :
kacip

Bahan-Bahan:
300 gm udang hidup dibersihkan dan dibuangkan sebahagian kulitnya
30 sen terung pipit dibersihkan
5 biji cili merah dimayang halus
2 biji cili hijau dimayang halus
Sedikit lengkuas dimayang halus
1 biji bawang besar dimayang halus
3 sudu makan taucu
Minyak untuk menumis secukupnya
Serbuk perasa secukup rasa
1 cawan air
Cara:
Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan yang sudah dimayang tadi hingga separuh layu. Apabila telah layu dan naik baunya, masukkan taucu sambil dikacau hingga rata. Kemudian masukkan terung pipit. Kacau lagi hingga setengah layu. Masukkan udang, air dan serbuk perasa secukupnya. Masak sampai kering. Kemudian sesuaikan rasanya.

No comments:

Post a Comment