Masak Lemak Labu
Bahan-bahan ( 4 org makan )
- 1/2 biji labu - dikupas kulitnya dan dipotong kpd saiz yg sesuai (jgn terlalu kecik)
- 1/2 biji bawang besar - dimayang
- 1 biji cili merah - ditumbuk kasar
- 2 sudu besar ikan bilis (ditumbuk), boleh ganti dgn udang kering tp xpayah tumbuk
- santan (kalau cair letak 1 cawan, kalau pekat letak 1/2 cawan)
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- sayur bayam/soo hoon
Cara-cara
- Letakkan labu yg telah dipotong dgn bawang merah, cili dan ikan bilis ke dalam periuk.
- Tambahkan air sehingga menenggelami labu. Kemudian, buka api.
- Biar sampai labu menjadi agak lembut (cucuk dgn garfu).
- Masukkan santan, garam secukup rasa. Tambahkan air jika mahu lebih kuah. Biarkan sehingga mendidih dan santan masak.
- Akhir sekali, masukkan soo hoon atau bayam. Biar sekejap saja supaya tak terlampau lembik. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment