Bahan (untuk 8 - 10 orang)
- 3 1/2 cawan beras basmathi (akak guna basmathi Moghul Faiza)
- rempah 4 sekawan (2 in. kayu manis, 2 kuntum lawang, 3 kuntum cengkih, 3 biji pelaga)
- 4 cawan air
- 3/4 cawan susu sejat
- 1 paket rempah bukhari Faiza (atau jenama lain)
- 3 biji cili hijau - dibelah
- 1 pokok daun ketumbar
- 2 biji buah tomato - dibelah 4 setiap biji
- sedikit gula (optional)
- garam secukup rasa
- 2 sudu besar minyak sapi
- 4 sudu besar minyak jagung/minyak sayur
- bawang goreng untuk tabur - akak x buat pun
- hirisan daun bawang - tabur (akak x letak)
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
Enak dimakan bersama ayam panggang halia resepi Chef Hanieliza
(nnt akak masukkan resepi dlm entry selepas ni ya...xdan laa ni.. )
Cara Memasak:-
- Basuh bersih beras dan rendamkan 10 - 15 minit. Kemudian toskan.
- Dalam periuk panaskan minyak sapi dan minyak sayur dan tumis bahan rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah bukhari dan kacau dengan api perlahan, hingga rempah masak dan naik minyak.
- Masukkan air dan biarkan nampak mendidih dan masukkan susu sejat, garam dan gula secukup rasa.
- Bila mendidih sikit, terus masukkan beras basmathi dan kacau rata sebentar. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan masak nasi seperti biasa.
- Bila nasi hampir kering, masukkan cili hijau, daun ketumbar dan buah tomato. Bila nasi masak, balikkan nasi naik ke bahagian atas sekali dan tutup kembali. Biarkan nasi masak elok.
- Hidangkan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. (*akak makan dengan kari ala dalca daging dan ayam panggang halia) - SELAMAT MENCUBA...
Akak buat kari ala dalca daging....sebab xda kacang dhal pun, penuh sayuran jer...hehe
Enak lemak berperisa dengan bau rempah bukhari yg enak...ala2 nasi arab pun ada..
No comments:
Post a Comment