Masak Lemak Labu
 
 Bahan-bahan ( 4 org makan )
  - 1/2 biji labu - dikupas kulitnya dan dipotong kpd saiz yg sesuai (jgn terlalu kecik)  
- 1/2 biji bawang besar - dimayang  
- 1 biji cili merah - ditumbuk kasar  
- 2 sudu besar ikan bilis (ditumbuk), boleh ganti dgn udang kering tp xpayah tumbuk  
- santan (kalau cair letak 1 cawan, kalau pekat letak 1/2 cawan)  
- garam secukup rasa  
- air secukupnya  
- sayur bayam/soo hoon
 
 Cara-cara
  - Letakkan labu yg telah dipotong dgn bawang merah, cili dan ikan bilis ke dalam periuk.  
- Tambahkan air sehingga menenggelami labu. Kemudian, buka api.  
- Biar sampai labu menjadi agak lembut (cucuk dgn garfu).  
- Masukkan santan, garam secukup rasa. Tambahkan air jika mahu lebih kuah. Biarkan sehingga mendidih dan santan masak.  
- Akhir sekali, masukkan soo hoon atau bayam. Biar sekejap saja supaya tak terlampau lembik. Hidangkan.
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment