Friday, 10 February 2012

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

BAHAN BAHAN

  • ketam 1kg
  • serai 3 batang, dititik
  • daun kunyit 2 helai
  • garam 2 sudu teh/secukup rasa
  • gula 1 sudu teh/secukup rasa
  • asam keping 2 keping
  • lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
  • santan pekat 300ml
  • air satu gelas

Bahan-bahan untuk dikisar:

  • bawang merah 10 ulas
  • bawang putih 4 ulas
  • halia 2cm
  • kunyit hidup 4cm
  • cili padi 10 biji

 

CARA MEMBUATNYA

  • Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.
  • Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih. 
  • Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.

 

PERINGATAN : Jangan masak ketam terlalu lama kerana menyebabkan isi ketam keras dan rasa manis isinya akan hilang.

No comments:

Post a Comment