BAHAN BAHAN
- ketam 1kg
- serai 3 batang, dititik
- daun kunyit 2 helai
- garam 2 sudu teh/secukup rasa
- gula 1 sudu teh/secukup rasa
- asam keping 2 keping
- lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
- santan pekat 300ml
- air satu gelas
Bahan-bahan untuk dikisar:
- bawang merah 10 ulas
- bawang putih 4 ulas
- halia 2cm
- kunyit hidup 4cm
- cili padi 10 biji
CARA MEMBUATNYA
- Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.
- Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih.
- Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.
PERINGATAN : Jangan masak ketam terlalu lama kerana menyebabkan isi ketam keras dan rasa manis isinya akan hilang.
No comments:
Post a Comment