Friday, 10 February 2012

RESEPI MASAK ASAM PEDAS MELAKA

orait... ini adalah bahan bahan yang diperlukan :
ikan parang/kembung/pari kalo nak pakai ikan lain pon boleh jugak

  • 7/8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci persegi belacan
  • 1 inci kunyit hidup (boleh juga gunakan kunyit serbuk)
  • 1 cawan air asam jawa
  • cili yang telah dikisar (dapat yang digiling lebih sedap)
  • 2 sudu besar kerisik(kelapa goreng)
  • sedikit halba
  • 1 inci sedikit halia
  • Air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • asam jawa.
  • daun kesom
  • Cara memasak:

    • Kunyit hidup dan bawang putih dimesin lumat. Kemudian masukkan bwg merah ...mesin separuh lumat...masukkan belacan pastu mesin jugak.
    • Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
    • Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
    • Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
    • Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik. 
    • Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
    • Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
    • Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
    • Masukkan daun kesom.ni untuk wangi dan rasa sedap..sikit je..
    • Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
    • Didihkan kuah...masukkan garam ikut sedap anda
    Ok dah pon masak..
    Nota kaki : untuk rasa masak asam yang sebenar benar melaka pastikan masak dengan ikan parang dulu k.

    No comments:

    Post a Comment