orait... ini adalah bahan bahan yang diperlukan :
ikan parang/kembung/pari kalo nak pakai ikan lain pon boleh jugak
Cara memasak:
- Kunyit hidup dan bawang putih dimesin lumat. Kemudian masukkan bwg merah ...mesin separuh lumat...masukkan belacan pastu mesin jugak.
- Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
- Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
- Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
- Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik.
- Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
- Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
- Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
- Masukkan daun kesom.ni untuk wangi dan rasa sedap..sikit je..
- Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
- Didihkan kuah...masukkan garam ikut sedap anda
Nota kaki : untuk rasa masak asam yang sebenar benar melaka pastikan masak dengan ikan parang dulu k.
No comments:
Post a Comment