Bahan-bahan (4-5 orang)
1/2 biji nenas
10 ulas bawang merah – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
1/2 inci halia – dikisar
1/2 inci lengkuas – dikisar
1/4 inci kunyit hidup – dikisar
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
1 sudu besar rempah masak cap bunga ros
1 sudu besar kerisik
4 cawan santan
1/2 keping gula melaka
Garam dan gula
Cara-cara
- Hiris nenas nipis-nipis. Celur sehingga agak layu dan kemudian toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan kisar.
- Masukkan rempah gulai, rempah masak dan kerisik. Kacau sekata dan biarkan selama 6-7 minit.
- Masukkan santan dan gula melaka. Kacau hingga mendidih.
- Masukkan nenas, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pekat.
Cara buat kerisik
- Goreng kelapa parut di dalam kuali tanpa minyak sehingga keperangan.
- Tumbuk dalam lesung batu sehingga keluar minyak.
No comments:
Post a Comment